Om rosacea


 

Rosacea Fakta

  • Rosacea drabbar en av tio i Sverige, men många är inte medvetna om att det numera finns behandling för sjukdomen.
  • Rosacea är en vanlig, kronisk hudåkomma där de små blodkärlen i huden i ansiktet blir synliga.
  • Symtomen börjar med rodnader, röda fläckar och kan övergå till ihållande rodnad (couperose). I mycket allvarliga fall kan huden tjockna och bli större på och runt näsan.
  • Exakt vad som orsakar rosacea är inte klarlagt, men ett flertal utlösande faktorer har identifierats som kan göra att symtomen blir synliga eller förvärras, t.ex. exponering för solljus, stress, alkohol och kryddstark mat.

Rosacea är en sjukdom som drabbar män och kvinnor runt medelåldern, men kvinnor har tre gånger så hög risk att få sjukdomen.

 

Orsak

Rosacea och couperose är en hudsjukdom med många utlösande faktorer. Det betyder att såväl inre som yttre faktorer kan påverka. Exempel på stimulerande faktorer är: vissa läkemedel, sol, smink, hudvårdsprodukter, värme, kyla, vind, kryddstark mat, alkohol, utmattning, känslor etc. Detta varierar dock från person till person.
Ibland kan det gå månader då rosacea och couperose ger få eller inga besvär, och så plötsligt bryter den ut igen.

 

Symtom

Tillståndet liknar den välkända tonårsaknen, men skiljer sig från denna på flera viktiga punkter. Rosacea innehåller inflammerade knottror som ömmar och är rodnade, ibland med varblåsor. Patienten får till en början en diffus rodnad i det drabbade området och utvecklar med tiden en mängd små röda och ytliga (kapillära) blodkärl, som skapar rosiga kinder och röd näsa. Många förknippar felaktigt detta med överkonsumtion av alkohol, vilket kan vara generande och plågsamt i sociala hänseenden. Ibland kan svårare former av rosacea hos män med tiden ge upphov till en grov och klumpig näsa, så kallad rinofyma, som orsakas av kraftig talgkörteltillväxt.